40 anys de mal govern


La realitat de 40 anys de PSC i ICV

El Butlletí Municipal “Viure Sant Boi”, instrument de propagandade l’equip de governdel PSC+ICV, vol donar la imatge de què la població santboiana viu feliç en una ciutat en la qual no hi ha problemes ni necessitats greus, i on les persones tenen assegurades les seves condicions de vida de manera justa i digna. Però la realitat és ben contundent: a Sant Boi, amb 83.000 habitants, hi ha moltes persones i famílies que pateixen i lluiten per sobreviure.

Aquesta dura i dramàtica realitat és amagada i silenciada pel govern municipal. Apuntem algunes dades:

 • Sant Boi és un dels municipis de Catalunya amb un dels nivells de pobresa més alt, on l´atur està impactant durament en els joves, les persones majors de 55 anys i les dones. El Banc dels Aliments és un testimoni d´aquesta injustícia que pateixen centenars de famílies santboianes.
 • Durant l´any 2018 s´han produït més de 150 desnonaments. Una gran part d´aquestes famílies han hagut de marxar del municipi, ocupar pisos buits, allotjar-se en cases d´altres familiars, o viure amuntegades en habitacions de lloguer… A Sant Boi hi ha unes 20 persones en situació d’exclusió social que viuen al carrer. Fa dos anys, l´Agustín va morir víctima d´un cop de calor. Mentrestant, a Sant Boi hi ha 2.808 habitatges buits.
 • Pel que fa a l´educació, el fracàs escolar presenta un índex molt elevat, amb una gran manca d´oportunitats formatives pels nostres joves, i amb l´existència de ghettos escolars amb població immigrada,sense un adequat repartiment en les escoles concertades.

La mobilització ciutadana

Cal recordar que moltes de les millores aconseguides a la nostra ciutat han estat possibles gràcies a la mobilització ciutadana, qüestió que és oblidada i silenciada pel govern municipal.

Posem alguns exemples d´aquesta etapa. Fem un breu exercici de memòria històrica:

 • L´any 1995 la població para evitar l´enderrocament del Casal Infantil i Juvenil de Marianao, popularment conegut com el Casal dels Balcons de Colors, en aquests moments Fundació Marianao.
 • L´any 2000, la mobilització ciutadana va impedir que l’Ajuntament permetés la construcció de 1.200 habitatges a la Vall de Can Carreres.
 • L´any 2001, la mobilització ciutadana va aturar el projecte municipal de soterrament de les línies d´alta tensió per la Ronda Sant Ramon, passant pels barris de Ciutat Cooperativa i de Marianao, i aconseguint que l´Ajuntament acordés el desmantellament de la Central de la FECSA, reivindicació encara pendent.
 • L´any 2012, l´Ajuntament de Sant Boi va donar suport al projecte “Eurovegas” que volia destrossar una gran part del Parc Agrari del Baix Llobregat, però gràcies als moviments socials, aquest projecte no es va realitzar.
 • I cal fer esment també de la llarga lluita per salvar l´Ateneu Santboià que l´Ajuntament va permetre que passés a una empresa especuladora i finalment ara és de propietat pública. Per això podem dir que, si Sant Boi ha millorat en molts aspectes, ha estat gràcies a la mobilització i a l’organització ciutadana, i sovint, malgrat el govern del PSC+ICV.

La lluita per la sobirania i les llibertats

El PSC i ICV han practicat la política de l´estruç davant la repressió de les llibertats. El PSC de Sant Boi ha estat còmplice davant l’aplicació de l’article 155 i pel seu silenci davant la repressió de l’Estat, seguint les consignes que venien del seu partit. Per la seva banda, ICV de Sant Boi ha oblidat els seus orígens històrics, i ha practicat una política d´equidistància i falsa neutralitat. Deia Desmond Tutu, arquebisbe de Ciutat del Cab: «Si ets neutral en situacions d’injustícia, has escollit el costat de l’opressor».

I el govern municipal es vanagloria de ser una de les ciutats fundadores de la Xarxa de Ciutats Defensores dels Drets Humans…


El clientelisme polític i la privatització del patrimoni públic

El clientilisme polític

El govern del PSC+ICV s’enorgulleix de que ha rebut premis per les seves polítiques de medi ambient, transparència i participació, però així només és una política de “vendre fum” i d’entreniment participatiu, ja que no es compta amb les persones i les entitats a l’hora de decidir sobre els temes estructurals que té la ciutat.

Veiem alguns exemples:

 • El govern del PSC+ICV no ha convocat el Consell de Ciutat des del mes de febrer de 2015.
 • El Consell de Medi Ambient, Sostenibilitat i Territori no s’ha reunit des del mes de maig de 2018, quan s’ha de reunir cada dos mesos per debatre temes relacionats amb els planejaments urbanístics i el medi ambient.
 • Al govern municipal no li interessa promoure la participació real i efectiva de les entitats santboianes, perquè poden qüestionar el seu model de ciutat i les seves polítiques expansives a nivell urbanístic, que afavoreixen els interessos privats i polítics per sobre dels interessos generals de la població.

La privatització del patrimoni públic

Els 40 anys de govern del PSC, amb el suport d’ICV, han comportat unes dinàmiques que molt sovint han anteposat els interessos personals, privats i de partit (“la cadira, primer”), per sobre dels interessos reals del conjunt de la població.

I aquestes dinàmiques han afavorit una relació amb les entitats ciutadanes que molt sovint han generat dependència econòmica, autocensura i clientelisme polític.

El govern municipal ha prioritzat massa sovint els interessos privats per sobre dels interessos generals també en la creació i gestió d´equipaments, en funció de les dinàmiques del mercat capitalista. Els fets ho demostren:

 • Les dues residències geriàtriques (Benviure i Los Sauces) s’han edificat en terrenys públics, amb contractes molt favorables econòmicament per les empreses promotores i gestores.
 • El Complex Esportiu Pau Gasol, de propietat pública, està privatitzat.
 • El govern municipal mai ha sol·licitat una Escola Oficial d’Idiomes, quan moltes ciutats del nostre voltant en tenen.
 • Sant Boi no té cap Centre de Dia públic, deixant el terreny obert als Centres de Dia que fan un gran negoci.
 • Sant Boi té un gran dèficit de places en escoles bressol, amb una presència majoritària d’escoles privades.
 • La Central Elèctrica de la FECSA continua funcionant sense que el govern municipal hagi aconseguit el seu trasllat.
 • El govern municipal encara no ha aconseguit treure la Caserna Militar, malgrat haver governat el PSOE durant anys i també en l’actualitat.

 

Categoria:

Comparteix: